Sreda, 3. oktober 2018, bo v zgodovino naše občine zapisan kot poseben dan. Dan, ko je bil slovesno odprt novi vrtec na Vidmu. Ob prisotnosti predsednika države, gospoda Boruta Pahorja, sta slavnostni trak prerezala župan Janez Pavlin in ravnatelj Ivan Grandovec.

Bojan Novak

Na prelepo jesensko popoldne se je ta dan pred novim vrtcem zbrala velika množica obiskovalcev, ki so uživali v veselem in slavnostnem dogodku. Za kulturni program so poskrbeli, kot se za tak dogodek spodobi, najstarejši otroci iz vrtca, ki so s svojim petjem, plesom in igrami pričarali prav tako vzdušje, kot mora biti v vrtcu in njegovi okolici. Razigrano, veselo, sproščeno, malce nagajivo in prisrčno.

Vsi trije slavnostni govorniki, predsednik države, gospod Borut Pahor, župan občine Dobrepolje, Janez Pavlin, in ravnatelj JVIZ OŠ Dobrepolje, Ivan Grandovec, so v svojih nagovorih poudarili pomen skrbi za naše najmlajše. Otroci so dejansko naše največje bogastvo, zato jim moramo nuditi čim boljše pogoje za njihov razvoj. Tega smo se zadnja leta zavedali vsi, ki s(m)o bili kakor koli povezani z načrtovanjem novega vrtca. Resda ni šlo brez težav, zapletov, tudi slabe volje ob nekaterih odločitvah. Tudi pretečenih mesecev in let nam je lahko žal. A treba je, tako kot pri drugih zadevah v življenju, gledati optimistično naprej in se čim manj vrteti v začaranem krogu zgodovine.

Realnost je taka, da imamo nov, sodoben vrtec, v katerem bodo imele generacije naših otrok in sedanji ter bodoči strokovni delavci odlične pogoje.

V nadaljevanju si preberite razmišljanje ravnatelja Ivana Grandovca.

Po skoraj desetletnih prizadevanjih po dodatnih vrtčevskih prostorih imamo sedaj nov osemoddelčni vrtec. Soglasje h gradnji je dal občinski svet v decembru 2016. Zakoličenje temeljev se je začelo 30. 5 2017. Sledili so meseci, ko je bil okoli šole in vrtca velik vrvež. Omenim naj, da smo prireditev ob postavitvi temeljnega kamna imeli na prvi poletni dan, 21. 6. 2017. Točno čez en mesec sva z županom položila temeljno listino v zadnji del temeljev. Sledila je intenzivna zidava sten. V soboto, 7. 10. 2017, je bilo veliko betoniranje strešne plošče, kjer so samo ta dan vgradili preko 180 m³ betona. Do 12. oktobra je bila celotna streha zabetonirana. Sledila so že obrtniška dela v vrtcu ter na strehi. Orkanski veter, ki naj bi v Kočevju dosegel celo 220 km/uro, je 12. 12. odnesel skoraj tretjino izolacije, ki so jo ravno tedaj polagali na strehi. Januar je bil zunanji gradnji zelo naklonjen, zato je bila tedaj tudi streha dokončana. Že 6. 2. 2018 je bilo vključeno talno gretje, ki je pomagalo premagati mrzli februar. V marcu so se izvajali vgradnja stropov in notranje beljenje vrtca ter priprave na vgradnjo izolacije na fasadi. Do 6. aprila je bil na fasadi vgrajen zaključni sloj, zunaj se je začela urejati vstopna ploščad, v notranjosti pa so se polagala tla. Konec maja in junija sta sledili vgradnja opreme ter gradnja zunanjega igrišča. Vse to je pripeljalo do tehničnega pregleda vrtca, ki je bil 25. 7. 2018. Uporabno dovoljenje je izdala UE Grosuplje 20. 8. 2018. V avgustu smo selili opremo v novi vrtec, ki je sprejel prve otroke 28. 8. 2018.

Ta kratki kronološki opis ne prikazuje vsega, kar je bilo postorjenega v tem letu. Vesel sem, da pri gradnji ni bilo hujših poškodb, da ste bili starši uvidevni, ko nismo izvajali dela programa zaradi gradbišča na zunanjem igrišču. Prepričan sem, da bodo morebitne napake, ki se lahko pokažejo ob začetku uporabe, uspešno odpravljene. Že sedaj pa skupaj lahko rečemo, da so naši otroci lahko srečni, ko imajo toliko lepih notranjih in zunanjih površin za razvoj v predšolskem obdobju. Hvaležnost čutim do svetnikov, ki so glasovali za gradnjo vrtca. Želim, da vrtec polno zaživi s pomočjo zaposlenih, otrok in vas staršev. Ta vrtec naj napolni duh prijateljstva in pozitivnih idej, ki bodo omogočale razvoj otroških talentov in pripomogle k dobri vzgoji naših otrok.

Ivan Grandovec, ravnatelj

Dostopnost