V petek, 21. novembra 2014, bomo v Sloveniji praznovali Dan slovenske hrane. S tem dogodkom želimo ljudi opozoriti na pomen oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano, pridelano v lokalnem okolju.
Ena izmed pomembnih aktivnosti Dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bomo izvajali v vrtcih in osnovnih šolah. V okviru le-tega bomo učence osveščali o pomenu zajtrka in zdrave prehrane. Učenci in otroci bodo zajtrkovali črn kruh, maslo, med, jabolko in mleko – vsa živila bodo slovenskega porekla.
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajamo z namenom, da bi v javnosti izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo. V okviru sistema javnega naročanja bi želeli spodbuditi aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju, ter predstaviti pomen kmetijstva in čebelarstva. Radi bi spodbudili k pravilni in zdravi prehrani, ozavestili pomen živilsko-predelovalne industrije, posebno pozornost pa bomo namenili tudi pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.
Spletna stran projekta: http://tradicionalni-zajtrk.si/zajtrk_2014/
Časopis: Tradicionalni slovenski zajtrk
Vodja prehrane Tina Čadež