Sonja Lenarčič, mentorica

Letošnje državno tekmovanje iz slovenščine je potekalo 9. 3. 2019 v Ljubljani. Iz naše šole se ga je udeležila učenka 9. razreda Eva Česen, ki je na šolskem in regijskem tekmovanju dosegla že bronasto in srebrno Cankarjevo priznanje.

Na državno tekmovanje za Cankarjevo priznanje se uvrstijo najboljši učenci iz cele Slovenije. Letošnja tema je bila povezana z naslovom Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost. Tako so morali učenci prebrati dve knjigi, in sicer  Vinka Moderendorferja: Kit na plaži ter  Ivana Cankarja: Moje življenje.

Eva se je  poglobljeno pripravljala na tekmovanje. Spoznavala je ne samo vsebino knjig, ampak je  o knjigah razmišljala na drugačen način. Povezovala je delo Cankarja s sodobnim časom Moderendorferja  ter izkušenjskim in medbesedilnim svetom mladega bralca. Eva je več kot odlično razumela in interpretirala vsebino ter avtorja, za kar je prejela zlato Cankarjevo priznanje.

»… slovenska beseda je beseda praznika, petja in vriskanja,« so besede Ivana Cankarja, s katerimi se ob takšnem dosežku naše učenke Eve Česen danes še kako strinjamo. Evi iskreno čestitam in ji želim še veliko užitkov pri branju ter raziskovanju knjižnega sveta.

Dostopnost