2 1

V okviru  mednarodnega projekta FIT Slovenija – Svet gibanja, svet veselja, svet zdravja – smo v letošnjem šolskem letu 2015/16 izvedli podprojekt FIT hoja za zdravje, z namenom promocije hoje kot aktivnega življenjskega sloga in najprimernejše oblike za ohranjanje in izboljšanje zdravja.

 V  aktivnosti so bili vključeni starši, otroci in zaposleni.  Slednji  smo

  1. maja 2016, ob 17.00 v vrtcu Ringaraja organizirali pohod za strokovne delavke – ce.

Start je bil v Kompoljah pred vrtcem Ciciban.  Božalo nas je majsko sonce, vonjali smo  prve pokošene trave, pletli vezi v medsebojni komunikaciji.

Med vasjo Kompolje in Četežem smo prišli do druge  najdaljše  jame  v dobrepoljski občini. Kompoljska jama je dolga   130 m,  globoka 10 m. Vhodni del je kar malo skrit. Ta jama je aktivna, zato v njej ni kapnikov, najdemo pa izredno lepe sipinaste oblike v pesku ter čudovit pogled na jezerce pred seboj. Jamarji so s potapljanjem in po rovih apnenca prišli celo 525 m daleč. Na najglobljih delih je voda globoka 15 m. V njej so tudi človeške ribice.  V času obilnega deževja voda »bruha« iz jame.  Nepozabne trenutke vodometa lahko občudujemo kakšno uro, potem pa se voda  divje vali proti Strugam. V tej jami, tudi v času najhujše suše,  ni zmanjkalo pitne vode. Le-to so vaščani Kompolj s pomočjo lesenih sodov na vozovih vozili vse do leta 1976, ko je v vas prišel vodovod. Prostor ob jami je bil primeren za druženje ob čakanju na  polnjenje sodov. Tu so se spletle razne zgodbe, ki pa žal tonejo v pozabo. Tudi ravno polje Mlak pred jamo  pod površjem skriva številne rove. Kdaj pa kdaj nastanejo na travnikih udori, ki kažejo na votlo podzemlje.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate del podzemlja Kompoljske jame.

https://www.youtube.com/watch?v=QfArvuLXisw

Pohod je bil prijeten in poučen, saj smo spoznavali svoje lokalno okolje, katerega pogosto ne poznamo dovolj dobro. V vrtcu Ciciban so za gostoljubje poskrbele vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic  z bogato ponudbo domačih specialitet, eko – namazov, kruha, peciva  ter napitkov, imeli pa smo tudi možnost ogleda prenovljenih prostorov  vrtca  in OŠ Kompolje.

 

Iskrena hvala vsem  udeležencem  pohoda.

Naj  bo gibanje običajen del našega vsakdana.

 

Ivan Grandovec, ravnatelj

Cvetka Košir, pomočnica ravnatelja

Matura, OŠ Struge, travnik junij 2016 033 Matura, OŠ Struge, travnik junij 2016 029

Dostopnost