Vrtec Ringaraja je 13. 2. 2020 gostil specialnega pedagoga Marka Juhanta. Njegovo predavanje z naslovom Izzivi sodobne družine je bilo namenjeno staršem, starim staršem, bodočim staršem, strokovnim delavcem ter vsem, ki so z vzgojo kakorkoli povezani.

Srečanje je bilo zelo sproščeno, aplikativno, prikazano s praktičnimi primeri in vsebino, ki nas je nasmejala ter spodbudila k razmišljanju. Marko Juhant je poudaril, da so vrednote današnjega časa v primerjavi s tistimi, ki so bile v ospredju nekoč, zelo različne. Te razlike se odražajo tako v predšolskem kot tudi v šolskem obdobju. Nedolgo nazaj so starši otrokom želeli troje: da bi bili zdravi, delavni in pošteni. To se je v sodobnem času spremenilo, le zdravje je ostalo. Ostali dve vrednoti sta sedaj uspešnost in sreča.

Nekoč so starši vedeli, da je otrokom treba dati delo, jih zaposliti ter ob tem razvijati delovne navade. Za poštenost so vedeli, da se kaže z zgledom. Preprosto.

Kako otroke naučiti biti uspešen? Tukaj pa so občutki staršev nejasni.

Starši računajo, da bo večina postorjena v vrtcu, šoli, na treningu, pa vendar se izkaže, da otroku največ pomeni neposredni stik s staršem doma, pri skupnem druženju, pogovoru, igri, delu. Zelo pomembno je, da so otroci vključeni v neposredno delo pri opravilih doma, skupaj s svojimi starši, da otrok opravlja svoje dolžnosti prek igre, vaje. Predavatelj poudarek daje tudi temu, da se otrok od staršev nauči  svoje nastale probleme reševati sam, da se zna ustaviti na besedo.

Starši naj bomo tisti, ki otroku pokažemo, svetujemo in včasih ukažemo, če je to potrebno. Tudi doma je treba oblikovati skupna pravila, prepovedi in navodila, neodvisno od tega, koliko je otrokom to všeč ali ne.

Starši smo tisti, ki najbolj poznamo svoje otroke. Spodbujajmo jih v smeri, ki otroka žene naprej, kar ga veseli, kar mu omogoča, da se izrazi na tistem področju, kjer bo nekoč lahko posegel po zvezdah – ne po željah staršev, ampak po svojih!

Zelo pomembno je sodelovanje s strokovnimi delavci v vrtcu in šoli, se veseliti napredka ter morebitne zaplete reševati skupaj.

Pomembna misel, ki jo je z nami delil Marko Juhant, je tudi ta, da starši otroke pripravimo na prihodnost, ne na preteklost in ne na sedanjost; pripravimo jih za svet, ne za doma. Starši naj bomo stalnica v otrokovem življenju, kar pomeni, da smo veliko z otroki, da se znamo »pockrljati«, se objeti, pobožati, skupaj jokati, se pogovarjati, brati knjige, se ukvarjati z ljubimi aktivnostmi – peti, plesati, se ukvarjati s športom, vrtnariti, izdelovati snežake … J

»Otroci bodo godrnjali, toda ko odrastejo, bodo vzorce primarne družine zagotovo prenesli naprej.«

(Marko Juhant)

 

Dostopnost