Mateja Lohkar, vodja projekta Altermed

Na sejmu Altermed – Green Vita, ki je potekal od 15. do 17. marca 2024, smo strokovni delavci iz vrtca Ringaraja želeli izpostaviti pomen zdravja, svoj odnos do zdravja ter doživljanje in pojmovanje zdravja kot vrednoto – še posebej zato, ker ima zdravje kot vrednota pomembno mesto tudi v družini. Zdravje otroka vsekakor temelji na zdravi in uravnoteženi prehrani, telesni aktivnosti, medsebojnih odnosih ter varnem otrokovem okolju.

Predstavili smo se na stojnici z naslovom Mlekastično in lokalna hrana.  Celo leto smo v vrtcu  izvajali različne projekte, dejavnosti, ki temeljijo na poudarjanju zdravja in so povezane s trajnostjo, z našimi prehranjevalnimi navadami, ki so pomembne z lokalnega in globalnega vidika. Veseli smo, da lahko v vrtcu jemo tudi lokalno in sezonsko, svežo in polnovredno hrano. Na sejmu smo svoje dejavnosti, primere dobrih praks, delili z drugimi in tako izmenjali ideje ter pridobili nova znanja za svoje delo.

Na stojnici smo  predstavili še:

  • lokalno kmetijo Jakopič in ponudili v degustiranje njihove mlečne izdelke (siri, jogurti, kisla smetana, skuta),
  • Skupnostni vrt Dobrepolje ter lokalno semensko banko rastlin,
  • Čebelarsko društvo Dobrepolje.

Dobili smo potrditev, da delamo odlično, da delamos spoštovanjem do narave, ki  temelji na konceptu, ki poudarja spoštovanje in skrb za okolje, rastline, živali, ekosisteme ter vse žive in nežive stvari v naravi. Po preizkušanju mlečnih izdelkov Kmetije Jakopič so nam obiskovalci vsi na glas rekli, da tako dobrega jogurta, skute in sira še niso jedli in da smo lahko veseli, ker naši otroci jedo odlično. Prav tako so bili navdušeni nad Skupnostnim vrtom in lokalno semensko banko rastlin, ki jo ima v Sloveniji le malo lokalnih skupnosti ima. Veliko zanimanja in prstnega dotika so požela naša žita, ki smo jih poimenovali in predstavili na stojnici. Ob naši stojnici se je zbiralo veliko obiskovalcev od najmlajših do najstarejših, zanimivi smo bili tudi za mednarodne obiskovalce sejmišča, vsekakor pa smo bili veseli našega Mateja Kalana, ki nikoli ne zamudi vrtčevskega ali šolskega dogajanja. Zraven naše stojnice pa je bila stojnica naše šole Dobrepolje in skupaj z njimi smo odlično predstavili našo skupnost in delo z otroki. Za naše delo in predstavitev nas je ocenjevalec Ekošole odlično ocenil.

Hvala Lidiji Pugelj, Mojci Gruden in Petri Usenik za sodelovaje in predstavitev na stojnici sejma Altermed.

Dostopnost