V sredo, 7. 2. 2024, smo s kulturno prireditvijo obeležil praznik – Prešernov dan.

Povezovalec Luka Žerdin, ki je nastopil v vlogi mladega Prešerna, je udeležence prireditve popeljal skozi kulturni program besed, pesmi, plesa in glasbe. Mimogrede nam je odstrl še kakšno zanimivost iz Prešernove mladosti. Ste vedeli, da je France Prešeren obiskoval osnovno šolo v Ribnici? Kot zelo dober učenec je bil vpisan tudi v zlato knjigo. O knjigah in pomenu branja nas je v svojem zgodovinsko obarvanem nagovoru opomnil tudi ravnatelj Ivan Grandovec.

Pod vodstvom Tine Škrjanec in Marjane Rus so učenci prvih in drugih razredov zapeli pesem o Bosih in obutih vrabcih. Glasbeni program se je nadaljeval v sodelovanju z glasbeno šolo z nastopi Florijana Marna, Nike Mohar in Mile Strah.

Na dan največjega slovenskega pesnika pa na odru zagotovo ni smela manjkati poezija. Učenci petega razreda Nejc Drobnič, Mia Hartman, Dora Hočevar, David Kadunc, Manja Novak, Ela Šinkovec in Nuša Štih so pod mentorstvom Anje Tekavčič pripravili Prešernovo različico balade Lepa Vida. S svojim literarno-instrumentalnim nastopom so nam na inovativen način predstavili usodo lepe Vide, katere motiv je v slovenski literaturi uporabljen v več kot štiridesetih predelavah.

Kulturni program se je zaključil z nastopom otroške folklorne skupine, ki je na oder prinesla prvine ljudskega izročila. Mladi folkloristi so nam s svojim nastopom pokazali, kako lahko z željo po aktivnem sodelovanju z glasbo in plesom negujemo lastno kulturne dediščino in ob tem uživamo.

S prijaznim pozdravom, nasmehom, spoštovanjem in zavedanjem, da lepa beseda lepo mesto najde, naj se kultura odraža tudi v našem vsakdanjem življenju.

Živé naj vsi naródi,

ki hrepené dočakat’ dan,

da koder sonce hodi,

prepir iz svéta bo pregnan,

da rojak

prost bo vsak,

ne vrag, le sosed bo mejak!

Ali veš?

EU je Zdravljico marca 2020 razglasila za pomembno kulturno dediščino z dodelitvijo znaka evropske dediščine.

Iva Jereb

Dostopnost