Kar nekaj časa smo iz vrtca opazovali kaj »raste« v Podpeči. Otroci so iz daljave  opazovali gradbene stroje, dvigala, ki so pridno delali in postavili veliko »hišo«.

V sredo, 13. 11. 2019, smo z  otroki iz vrtca skupine Medvedki odšli v Podpeč. Imeli smo željo, da si ogledamo veliko »hišo«.. Na kmetiji nas je prijazno sprejela Katarina Jakopič in njena sinova, Urban in Domen.  Najprej smo odšli do novega hleva, kjer smo si ogledali kravice in teličke. Zmotili smo njihov mir, ampak so nas vseeno pozdravili z glasnim mukanjem.  Otroci so se najprej ustavili pri teličkih, jih prešteli in  jim nato hitro ponudili suho seno. Opazovali so kako pijejo mleko. Kravice so nas opazovale in z mukanjem vabile, da pridemo v njihovo bližino. Ravno ob 10. uri  se je vklopil samohodni krmni stroj, ki je  iz desne in leve strani hleva približal krmo jaslim, da so krave lahko jedle. Toda otroci so hoteli malo pomagati, hitro so poiskali lopate in še oni kravicam približali krmo. Otroke sta pri tem usmerjala ponosna Urban in Domen Jakopič. Opazovali smo kako se krava ob čohalniku »počoha«. V hlevu imajo tudi avtomat za molžo krav, nekakšen sesalnik za kidanje gnoja in prostor, ki se imenuje porodnišnica in tam pridejo na svet novi telički.

Nato smo odšli na spodnjo stran hleva, kjer  smo si ogledali skladišče za krompir in kmetijsko mehanizacijo. Katka  je z viličarjem dvignila velik lesen zaboj v katerem je bil krompir, ki ga je bilo potrebno stehtati in dati po manjših vrečah. Po ogledu hleva in sortirnice za krompir smo odšli nazaj na domačijo Jakopič, kjer smo poizkusili domače jogurte in piškote. Po skupinah smo si ogledali še mlin, kjer so mleli ajdo. Poprosili smo za ajdine luščine, katere bomo v zimskem  času napolnili v blazine, ki nam bodo služile v vrtcu za igro, počitek in senzoriko.

Hitro je minilo aktivno dopoldne na kmetiji, zahvalili smo se družini Jakopič, Katarini za poučno vodenje, kravicam pa so otroci »obljubili«, da jih še pridejo pogledati.

Ker nas je tisti dan vreme z dežjem obdarilo se zahvalimo Mateju Strahu za brezplačno vožnjo do kmetije Jakopič in nazaj v vrtec.

Mateja Lohkar in Mojca Mlakar

Dostopnost