Dragi prvošolčki, spoštovani župan, policist, starši in učiteljice !   

Med nami je novo šolsko leto. To je leto, v katerega vsi vstopamo z neko negotovostjo. V raziskavi Zavoda za šolstvo v juniju 2021 se je pokazalo, da so učenci v času koronavirusa pogrešali šolo. Pouk na daljavo je bil kar zahteven, pogrešali pa so družbo, sošolce in prijatelje. Sedaj, ko se je začela šola, boste vse to imeli. Vsem, staršem in občanom, ki smo z upoštevanjem higienskih priporočil in cepljenjem omogočili, da smo danes tu se moram iskreno zahvaliti. Ob vas dragi učenci bodo prijazne učiteljice, ki znajo povezati razkošje počitnic z vsakodnevnimi dejavnostmi v šoli. Prepričan sem, da boste v šoli poleg splošnega znanja pridobivali tudi praktična znanja, ki so v življenju še kako pomembna. Dragi učenci, prepričan sem, da boste vsi sodelovani pri bralni znački, branje in pripovedovanje pravljic je mnogo pomembnejše kot posedanje pred televizorjem.

Spoštovani starši in strokovni delavci! Zavedajmo se, da je čas setve že od prvega dne, ko je otrok zagledal ta svet. Pedagogi svetujejo, da je za otrokovo samopodobo pomembno, da vlaga napor v določene stvari. Npr. da zaupate, da bo pospravil svojo sobo in del stanovanja, da bo z vami na zelenjavnem vrtu. Tudi, če nekaj ne bo tako dobro narejeno, kot to vi želite, ga pohvalite za trud. Družina je temelj razvoja osebnosti in samopodobe otrok. Šola je ustanova, ki le nadgrajuje domačo vzgojo.

Starši, bodite svojim otrokom trdna opora v tem razburkanem svetu, ki je poln negotovosti. Ne obremenjujte svojih otrok s številnimi dejavnostmi izven šole, temveč ga povabite k pomoči pri domačih opravilih. Zavedam se, da ste preobremenjeni v službah, vendar vaš čas preživet skupaj z otrokom, je otroku največje darilo.

Dragi učenci! Letošnja generacija prvošolcev je med manjšimi. Na Vidmu vas bo 22, v Kompoljah 8, v Strugah pa se bosta 2 prvošolca pridružila še drugemu in tretjemu razredu. Želim vam, da se boste v šoli potrudili, da bi vsak od vas obogatil tiste talente, ki jih ima.

Vam in staršem želim ogromno poguma, strpnosti in ljubezni v želji,  da bomo ob koncu šolskega leta rekli: »Bilo je prijetno in uspešno. Najboljše šolsko leto, kar si ga lahko želimo.«

Videm, 1. 9. 2021

Dostopnost