Dragi učenci, spoštovani župan, starši, učiteljice in vsi, ki ste s svojo prisotnostjo počastili današnji praznik!

Današnji dan je vsak izmed vas, otroci, med letošnjim kislim poletjem gotovo pričakoval na poseben način. Čeprav že skoraj vsi poznate šolske prostore, saj ste obiskovali vrtec, pa je današnji dan vendarle nekaj posebnega.

Sedaj postajate učenci. Biti šolar pa pomeni uporabljati in nadgrajevati učne navade, red in strpnost iz vrtca. Ker ste najštevilčnejša generacija v naši šoli po nastanku naše države, boste morali biti pri gibanju po šoli in v učilnicah še posebno previdni. V skupinah, kjer je veliko učencev morajo le-ti biti še kako samostojni. V času PB vas bo kar trideset hkrati odšlo na kosilo. Še več pa vas bo pri športu. Prepričan sem, da bodo morali starši doma pogledati tudi vaše zvezke, če ste dokončali nalogo.

V šoli si boste razširili krog prijateljev. To pa je tudi smisel novih korakov. Ob tem vam bodo pomagale tudi učiteljice, da boste lažje sklepali nova prijateljstva.Tudi minister za izobraževanje vam želi da pomagate drug drugemu, da ste solidarni, strpni, da spoštujte drug drugega in da vam je mar drug za drugega.

Spoštovani starši! Vašemu otroku želim, da bi bil srečen. Sreča pa niso petice in egoistično hlastanje po znanju. Sreča ni narediti čim več, biti najboljši, poskrbeti le zase. To je le trenutno veselje. Sreča je imeti zadovoljstvo, ko si v sebi miren, ko sošolcu pomagaš pri domači nalogi, ko ga povabiš v igro, ko znaš deliti žvečilke. Prepričan sem, da si boste za vašega otroka še naprej vzeli čas. Z današnjim dnem ne sme biti konec branja pravljic ob večerih, z današnjim dnem se ne sme zaključiti vaše vključevanje v otroško igro, v otroško domišljijo. Otroci ne potrebujejo mobitelov, dragih igrač, potrebujejo pa vas, da ste ob njih, se z njimi poveselite in si vzamete čas za njih.

Dragi učenci, starši in učitelji! Želim vam, da bi ob koncu šolskega leta vsak lahko rekel: To je bilo dobro leto, saj nisem napredoval le v znanju, temveč tudi v osebni rasti, ki temelji na širjenju prijateljstva.

Poslanica dr. Jerneja Pikala, Ministra za izobraževanje, znanost in šport.

Dostopnost