V četrtek, 21. 3. 2024, smo z učenci 4., 5. a in 5. b-razreda odšli na športni dan – drsanje v Hali Tivoli v Ljubljani. Ob 7.10 smo se z vlakom iz Predstrug odpeljali v Ljubljano do glavne železniške postaje, nato pa pot peš nadaljevali do Hale Tivoli.

Tam so si učenci izposodili drsalke, učiteljica Darja Bartolj pa jim je podala natančna navodila, povezna z drsanjem. Sledil je preizkus znanja drsanja in delitev v dve skupini. Učenci s slabšim predznanjem so lahko uporabljali tako imenovane pingvine, ki so jim dajali oporo. Na ledu smo bile ves čas prisotne tri učiteljice, da pa je bilo vzdušje še prijetnejše, so učenci poslušali glasbo po svojem izboru.

Po končanih dejavnostih na ledu smo pomalicali. Peš smo se odpravili proti glavni železniški postaji in se ob 11.40 z vlakom odpeljali v Grosuplje. Tam smo prestopili na vlak za Dobrepolje in se ob 12.30 vrnili v Predstruge, od koder nas je šolski avtobus odpeljal do šole na Vidmu.

Vožnja z vlakom za naše učence ni vsakdanja, zato je predstavljala še poseben izziv, na koncu pa se je izkazala za zelo dobro izbiro načina potovanja v Ljubljano in nazaj. Tudi hoja po pločnikih ob kolesarskih stezah in kolesarjih ter prečkanje dolgih semaforiziranih prehodov za pešce nam je dalo bogato izkušnjo vedenja v mestnem prometu. Tako vožnja z vlakom kot hoja pa predstavljata trajnostni način potovanja oz. trajnostno mobilnost, ki je v današnjem času potrebna za prispevek posameznikov k ohranjanju narave.

Anja Tekavčič in Darja Bartolj

Dostopnost