»Naj človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se peče« – Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Dobrepolje

Vsako leto tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Njegova glavna namena sta podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Osrednji dogodek dneva slovenske hrane je tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki je letos potekal pod sloganom »kruh za zajtrk, super dan«. Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kakšno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Projekt TSZ pa naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili na naših kmetijah, v slovenskih kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.

Tudi na OŠ Dobrepolje smo obeležili tradicionalni slovenski zajtrk – poleg zajtrka smo pripravili še bogato kulturno prireditev, ki so jo obiskali tudi gostje: predstavniki Občine Dobrepolje Andreja Babič, Damijana Belak Mrhar, Nevenka Grm Gregorič, Cecilija Kastelic, Živa Novak, Uroš Pikl ter župan Janez Pavlin; upokojeni knjižničar Matej Kalan, Katarina Jakopič s Kmetije Jakopič iz Podpeči in čebelar Robert Cimerman.

Prireditev, za katero je vezno besedilo napisala učiteljica Polona Otoničar Pajk, osnovala pa učiteljica Tina Kurent, se je začela s čebelarsko himno, ki sta jo pod vodstvom učiteljice glasbe Maje Hrovat zapela mladinski in otroški pevski zbor OŠ Dobrepolje. Več kot odlično sta v zabavnem dvogovoru in v folklornih oblačilih program povezovali devetošolki Maja Ašič in Maruša Erčulj. Takoj za pevskim zborom je nastopila učiteljica Ema Sevšek z deklamacijo Tone Pavček: Lopar. Ema Sevšek je bila tudi mentorica naslednjim nastopajočim: Juši Peček, Iris Hartman in Mohorju Staretu. Dramska skupina OŠ Dobrepolje nam je pod vodstvom učiteljice Helene Erčulj odigrala predstavo Od kod si, kruhek. Raziskovanje nastanka kruha se je nadaljevalo z govorom Katarine Jakopič. Na njihovi kmetiji v Podpeči ne pridelujejo le mleka, krompirja, vrtnin, ampak tudi žita in koruzo. Poleg osnovne kmetijske dejavnosti opravljajo tudi dopolnilno kmetijsko dejavnost – mlinarstvo, ki je pri nastanku moke nepogrešljivo. Tradicionalnega slovenskega zajtrka si ne predstavljamo brez medu, ki ga je človek tisočletja uporabljal kot edino sladilo; šele v začetku 19. stoletja ga je počasi začel nadomeščati sladkor. Poleg prehranske vloge je med že od nekdaj del tradicionalnih in alternativnih vej medicine, npr. apiterapije. Prav zaradi izjemnega pomena medu je beseda na prireditvi pripadla tudi čebelarju Robertu Cimermanu.

V šolski telovadnici so se smukale tudi učenke v kostumih čebelic. Obsijane s soncem so pričarale čudovito vzdušje. K temu sta pripomogla tudi harmonikarja Patrik Erčulj in Žiga Škulj. TSZ pa je potekal tudi na podružničnih šolah v Strugah in Kompoljah ter v Vrtcu Ringaraja na Vidmu. Vrtec in Kompolje je obiskal čebelar Marjan Strnad, šolo v Strugah pa čebelarka Urška Pugelj.

Zanimivo je bilo tudi po tem, ko so bili trebuščki že polni. K temu sta pripomogli Nada Lunder in Katarina Jakopič, ki sta sedmošolcem v okviru polovičnega tehniškega dne pomagali speči omamno dišeč in okusen kruh.

Prispevek pripravili: novinarji in novinarke OŠ Dobrepolje

Dostopnost