Tudi letos je na OŠ Dobrepolje potekal tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo se ga posebej veselili. Po dveh letih, ko smo ves čas skrbeli za razdaljo, se učili ločeno po oddelkih, si natikali masko in se oddaljevali drug od drugega, je letos napočil čas druženja in skupnega praznovanja. Ni lepšega kot to, da skupaj obeležimo ta prečudovit dan, se poveselimo in tudi ponovno spomnimo drug drugega na pomen zajtrkovanja, čebelarstva, lokalnega povezovanja kmetij in njihovih okusnih pridelkov.

Letošnji slogan se je glasil: »Zajtrk z mlekom – super dan!« Bilo je več kot očitno, da bomo na ta dan povabili v goste lokalno kmetijo, kjer običajno tudi naročamo mleko. To je kmetija Jakopič iz Podpeči. Obiskala nas je Katarina, ki je našemu 7. razredu predstavila, kako na njihovi kmetiji pridelujejo in tudi predelujejo svoje pridelke. Z veseljem smo sprejeli novico, da kmetija zdaj ponuja tudi druge mlečne izdelke – jogurte, skuto, sire in maslo. Nekaj mlečnih izdelkov smo lahko že degustirali in s tem le razdražili svoje brbončice. Veselimo se, da se bomo lahko pri zajtrku in šolski malici teh dobrot pošteno najedli. Opaziti je, da je kmetija pravi zaklad narave – saj ne ponuja le mlečnih izdelkov, ampak tudi sezonsko zelenjavo, krompir, kaše, zdrob in moko.

Nismo pa pozabili na tradicionalno povabilo naših čebelarjev. Obiskali so nas Robert Cimerman, Marko Miklič in Miha Tekavčič. Vsi trije so sprva prisostvovali v 7. razredu, kjer so skupaj z učenci odpotovali v svet čebel. Čebelar Miha je »odbrnel« v vrtec, kjer je otroke navduševal s čebeljim poslanstvom. Robert in Marko pa sta se udeležila velikega dogodka, ki je bil v telovadnici naše šole. Skupaj z učiteljico glasbe Majo Hrovat smo se udeležili glasbenega projekta, kjer smo točno ob 10.00 zapeli v največjem pevskem zboru v Sloveniji pesem ansambla Šani Šeni »Leti moja čebelca«. Pesem je zapelo več kot trinajst tisoč slovenskih otrok.

Vzdušje na šoli je bilo enkratno, saj smo bili prav vsi skupaj – od najmlajših do najstarejših in prav tako vsi učitelji, pomočnica ravnatelja ter ravnatelj. Na vsakem vogalu so brnele čebelice. Za harmonikarsko vzdušje je poskrbel Patrik Erčulj iz 5. razreda, nekakšno gledališko vzdušje pa so pričarali učenci 9. razreda. Hvala vsem za izjemno čudovit dan – pa na zdravje!

Besedilo napisala: Tina Kurent, OŠ Dobrepolje, vodja prehrane

Dostopnost