V petek, 21. novembra 2014, bomo v Sloveniji praznovali Dan slovenske hrane. S tem dogodkom želimo ljudi opozoriti na pomen oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano, pridelano v lokalnem okolju.

Ena izmed pomembnih aktivnosti Dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bomo izvajali v vrtcih in osnovnih šolah.  V okviru le-tega bomo učence osveščali o pomenu zajtrka in zdrave prehrane. Učenci in otroci bodo zajtrkovali črn kruh, maslo, med, jabolko in mleko – vsa živila bodo slovenskega porekla.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajamo z namenom, da bi v javnosti izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo. V okviru sistema javnega naročanja bi želeli spodbuditi aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju, ter predstaviti pomen kmetijstva in čebelarstva. Radi bi spodbudili k pravilni in zdravi prehrani, ozavestili pomen živilsko-predelovalne industrije,  posebno pozornost pa bomo namenili tudi pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.

Spletna stran projekta:  http://tradicionalni-zajtrk.si/zajtrk_2014/

Časopis: Tradicionalni slovenski zajtrk

 

Vodja prehrane Tina Čadež

Dostopnost