Mateja Lohkar

Mesec december je bil v celoti namenjen bližajočim se praznikom, ob katerih smo otrokom želeli približati čarobnost meseca.              

Pred adventom smo si izdelali adventne venčke, ki so jih  otroci odnesli na svoj dom.  Pred  občinskim praznikom smo se spomnili na našo občino in na Frana Jakliča. Ker v vrtcu negujemo našo dediščino smo v ta namen spekli poprtnik, ki smo ga odnesli v preddverje Jakličevega doma na razstavo.

Že smo odštevali dneve do Miklavža. Miklavževanje je bilo od nekdaj  namenjeno predvsem otrokom. Nekaj dni pred praznikom so otroci Miklavžu napisali pismo s svojimi željami. Tudi v vrtcu nas je obdaril in prinesel nekaj igrač, knjig in sladkih priboljškov.

Okrasili smo si novoletno jelko,  igralnico in predprostor. Letos je bilo vse v znamenju hišk in pravljičnih vasic s cerkvico, tako da smo tudi v vrtcu sledili temu trendu. Na povabilo Turističnega društva Dobrepolje smo izdelali jaslice iz naravnega materiala, ki smo jih  odnesli pred Jakličev dom na stojnico in tako pričarali čar božiča občanom in ostalim obiskovalcem trga pred občino.

Vsako leto smo v vrtcu organizirali pohod z lučkami, zaradi epidemije covida-19 smo bili za to prikrajšani že drugo leto.  Pa vendar smo se odločili, da pohod organiziramo, letos brez staršev.  Zvečer ob 17.30  smo se podali na pohod izpred vrtca do podgoriške cerkve. Tam smo se okrepčali z okusnim čajem , ki  nam ga je skuhala naša kuharica Petra. Posladkali smo se z medenjaki. Kar naenkrat smo zaslišali kraguljčke in iz gozda se nam je približevala človeška postava, glas HO, HO, HO je kmalu otrokom pričaram smeh na obrazih in začuden pogled. Med nas je stopil Božiček. Otroci so hitro stekli do njega, mu povedali, da so bili letos zelo pridni in mu s tem namignili, da naj jih obišče in pusti kakšno darilo za njih. Zaupal nam je prigodo s sanmi in jelenčkom Rudolfom, ki ga je čakal na vrtčevskem igrišču. Ker Božiček izpolni vsako željo, smo se skupaj z njim odpravili do našega prijatelja Vida na Vidmu, ki je ravno tisto popoldne zbolel in ni mogel na pohod.  Tudi njemu in njegovi družini smo pričarali nepozaben trenutek, ko je na hišna vrata potrkal sam Božiček s skupino veselih otrok. Da je bilo pa še bolj čarobno, je tisti večer naletaval sneg in nežne snežinke so pričarale pravo božično pravljico.

V tednu pred božičem smo imeli praznično rajanje ob glasbi,  najbolj so nam bile všeč Lučke od Polkaholikov. Dva dni pred božičem smo odšli k meni domov, kjer smo postavili novoletno jelko in jaslice. Ogledali smo si božični risani film. Po hiši je zadišalo  po praznikih, spekli smo piškote medenjake, ki so jih otroci kot darilo za božič in novo leto odnesli domov. Tradicionalni božič smo obarvali s pridihom našega današnjega časa.

Dan pred božičem smo obeležili dan samostojnosti in enotnosti. Izobesili smo zastavo, poslušali himno Republike Slovenije. Manjše zastavice pa so otroci odnesli domov.  

Na tem mestu bi se radi zahvalili podjetju Grandovec d.o.o. za donacijo za nakup dveh stolov Hokki, to je stolček, ki  na naravni način spodbuja pravilno držo in povečuje koncentracijo.

Hvala tudi Boštjanu Hrovatu iz Bruhanje vasi, ki nam izdela kakšnem didaktičen pripomoček.

Dostopnost