»Hrana je potreba, užitek, hrana je stvar osebnega in kulturnega izbora.«

  1. april je svetovni dan Zemlje, ki ga na pobudo civilne družbe po vsem svetu praznujemo že več kot 30 let. Namen tega dne je opozoriti javnost na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo, in iskati poti, kaj lahko dobrega storimo za naš planet.

Z letošnjim šolskim letom 2016/2017 naša šola Dobrepolje in vrtec Ringaraja preko programa Ekošole nadaljujeta izzive mednarodnega projekta Odgovorno s hrano (We eat Responsibly!), kjer mentorji skupaj z učenci eko predstavniki razredov letos posvečamo posebno pozornost raziskovanju, osveščanju in obveščanju pomembnosti izbora in uživanja ZDRAVE MALICE ALI  PRIGRIZKA.

Odgovornost pri hrani se začne že z izbiro živila, ki ga zaužijemo.

Ob tem je zelo pomembno, da vsak od nas pozna odgovore na sledeča vprašanja:

Kaj jemo?

Koliko jemo česa?

Koliko odpadkov nastane pri tem?

Od kod prihaja hrana?

Kdo jo prideluje oziroma predeluje?

V petek, 21. 4. 2017 so učenci eko predstavniki razredov skupaj z mentorji projekta Odgovorno s hrano na OŠ Dobrepolje, PŠ Kompolje in PŠ Struge izvedli eko dan na temo zdravega prigrizka.

Učenci, otroci in vsi zaposleni na šolah so imeli možnost poizkusiti primere zdrave in okusne malice oz. prigrizka, ki smo ga razstavili in ponudili v eko kotičkih na šolah. Na izbiro je bil skutin namaz s peteršiljem in drobnjakom, domača marmelada, med, polnozrnat kruh, sadni napitek, suho sadje ter navaden jogurt v kombinaciji s semeni, oreščki, rozinami. Odziv učencev, otrok in zaposlenih je bil zelo pozitiven. Vsi so navdušeno sprejeli in uživali v zdravem prigrizku.

Malica oz. prigrizek predstavlja premostitveni obrok med zajtrkom in kosilom oziroma med kosilom in večerjo. Za pripravo prigrizka je pomembna doslednost in  uravnoteženost pri izbiri živil, ki naj bodo v večji meri lokalna in sezonska. Z uživanjem zdravega prigrizka zagotovimo našemu organizmu in organizmu našega otroka potrebno energijo, preženemo lakoto ter omogočimo zdrav telesni in duševni razvoj. V pripravo zdrave malice naj bo vključena široka paleta živil iz vseh skupin. Malica naj bo sestavljena po načelih zdrave prehrane (zmernost, raznolikost).

Primeri zdravih malic so sestavljeni iz svežega sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov, oreščkov, polnovrednih kosmičev, polnozrnatega kruha, zdravih namazov itd.

Osveščanje o pomembnosti priprave in uživanja zdrave malice in prigrizka je na naši  šoli v mesecu aprilu s strani mentoric, učiteljic in učencev potekalo še na ostale načine, kot so priprava zdravih napitkov in suhega sadja s pomočjo sadja šolske sheme (potekalo pretežno v času podaljšanega bivanja) ter izdelovanje plakatov tematskih miselnih vzorcev, sloganov, pesmic, Ekolistine itd.  v eko kotičku šole.

Pri pripravi zdravih prigrizkov in napitkov smo si mentorji in učenci eko predstavniki pomagali z uporabo dveh priročnih aparatov – mešalnika ali blenderja ter sušilca sadja, ki smo ga kupili s pomočjo finančnih prispevkov Evropske unije v sklopu projekta Odgovorno s hrano.

Mentorji projekta ugotavljamo, da imajo naši učenci na vseh treh šolah velik interes in znanje o odgovornem prehranjevanju. Učijo in zavedajo se, da ima hrana velik vpliv tako na človekovo zdravje kot tudi na lokalno in globalno okolje.

Zelo pomembna pa je TUDI PRIDELAVA ZDRAVE HRANE, zato smo prosili gospo Jožico Fabjan, da obiščemo njen ekovrt, ki je urejen po pravilih permakulture.

Gospa Jožica Fabjan nas je prijazno sprejela, pozdravila in popeljala na ogled vrta. Na vrtu goji različne vrtnine, zelišča, dišavnice, sadno drevje,  bel, rdeč in črni ribez, maline, robide, aronije, kosmulje in šipek. Spomladi izpraznjene dele zemlje narahlo zrahlja, po potrebi doda lesni pepel in kompostno zemljo. Ekološke pridelave ni brez hkratnega pridobivanja kompostne zemlje, zato odpadke ločuje in jih odlaga v kompostnike.

Gospa Jožica pove, da se rastline vedejo kot druga bitja. Lahko so obzirna, lahko pa tudi agresivna, njihova življenjska doba se razlikuje od ene do druge. Trajnic je na vrtu vsako leto več, prostor za rast si poiščejo same. Tudi plevelom dovoli, da rastejo, a le dotlej, dokler preveč ne ovirajo drugih rastlin. V takem primeru jih odstrani in uporabi za zastirko ali v kompostu. Mnogi pleveli so tudi primerni za vsakdanjo prehrano in kot hrana živali. Samonikle rastline so dobri pokazatelji stanja rodovitne prsti, obstoječih klimatskih razmer in rastlinske pestrosti. Z rastlinami sodeluje vse leto, pri čemer ji pomagajo mnoge živali ter ostala narava. Pomembno je, da se vse harmonično preliva. Med letom zemlji po potrebi doda zeliščne pripravke, v sušnem obdobju tla zastira s slamo in travo. Uporablja tudi tehniko visoke grede. Na ta način je mogoče povečati obdelovalno površino in izboljšati rast rastlin z različnimi rastnimi pogoji.

Ogledali smo si tudi rastlinjak, ki ga ima gospa Jožica na vrtu. V jeseni presadi z vrta v rastlinjak razne vrste solat, zelišča, gomoljnate rastline, kot so: repa, koleraba, rdeča pesa, korenje, črna redkev. V rastlinjaku ima tudi različne sadike. Vsakemu izmed nas je gospa podarila sadiko LISTNEGA OHROVTA.

Ustavili smo se tudi ob ribniku. Mirno okolje, objem sonca, čarobnost ob pogledu na plavajoče ribice  so ustvarili prijetno vzdušje. Z gospo Jožico smo se pogovarjali, jo spraševali in izvedeli, da je 24 let poučevala na naši šoli, da je obiskala Avstralijo – zibelko permakulture, kjer se je udeležila strokovnega usposabljanja, da je leta 2012 dobila naziv mednarodne permakulturne učiteljice, načrtovalke, organizatorke in da sodeluje z Inštitutom za trajnostni razvoj v projektu ŠOLSKI  EKOVRT.

Gospa Jožica nas je pogostila tudi z zdravim prigrizkom in napitkom, ki ga je pripravila za nas. Mi pa smo se ji zahvalili z našim darilcem. Dogovorili smo se, da se bomo večkrat srečali in spoznali ekovrt v različnih letnih obdobjih.

Ob tej priliki se vsi mentorji projekta Odgovorno s hrano iskreno zahvaljujemo vsem učencem eko predstavnikom, ostalim učencem ter učiteljem na videmski in obeh podružničnih šolah za sodelovanje in trud pri realizaciji izvedbe eko dneva ob obeležju dneva Zemlje, vodstvu šole za pomoč in podporo, knjižničarju Mateju Kalanu, osebju v šolski kuhinji in vrtcu ter gospe Jožici Fabjan za ogled ekovrta v Predstrugah.

ODGOVORNO  RAVNANJE S  HRANO  SE PRIČNE  Z 

IDEJO  IN  RAZMIŠLJANJEM,

NADALJUJE   S

SPREJEMANJEM  ODGOVORNOSTI

TER  DOSEŽE SVOJ NAMEN  IN  CILJ  Z

AKCIJO  IN  DEJANJI.

 

 

SPREJMIMO MI  IN  NAŠI OTROCI

ODGOVORNOST ZA SVOJE ZDRAVJE  

IN ZDRAVJE NAŠEGA PLANETA ZEMLJE

S POMOČJO PRAVILNE IZBIRE HRANE –

ZDRAVE SLOVENSKE

LOKALNO PRIDELANE HRANE.

 

Vodja projekta Odgovorno s hrano na OŠ Dobrepolje: Metka Laharnar

Mentorice pri projektu Odgovorno s hrano: Dušica Hočevar, Andreja Škulj, Tina Kurent, Jasmina Gujtman, Mateja Javoršek.

Opomba: logotipe pri projektu Odgovorno s hrano ter slike delavnice na temo zdravega prigrizka ob obeležju dneva Zemlje in obiska ekovrta pri gospe Jožici Fabjan si lahko ogledate na spletni strani naše šole – OŠ Dobrepolje (glej GALERIJA- mesec MAJ).

Članek zapisali koordinatorici projekta Odgovorno s hrano: Dušica Hočevar in  Metka Laharnar

 

Dostopnost