Evropski dan jezikov je dan, ko praznujemo jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo učenje jezikov. Na ta dan se po vsej Evropi in tudi Sloveniji odvija veliko dogodkov: konference, dejavnosti za otroke, oddaje, itd.

Evropski dan jezikov praznujemo, da seznanimo javnost z nujnostjo učenja jezikov, opozorimo na raznoliko jezikovno in kulturno pestrost Evrope ter spodbudimo vseživljenjsko učenje jezikov v šoli in izven nje.

Tudi na naši šoli pri pouku angleščine in nemščine na predmetni stopnji ta dan obeležimo z različnimi dejavnostmi.  Pri pouku nemščine so učenci skupaj z učiteljico Bredo Božič iskali izraze za barve v več različnih jezikih (angleščina, nemščina, hrvaščina, italijanščina, itd.). Pri pouku angleščine v 7.-a razredu,  smo slovensko himno Zdravljica napisali tudi v nemščini, italijanščini, hrvaščini, francoščini in španščini. Učencem je seveda naša himna v slovenščini najbolj všeč, vendar so pri dejavnosti opazili jezikovno raznolikost.

V 6.-a razredu so učenci izdelali jablano ter poiskali izraz za jabolko v več različnih evropskih in tudi svetovnih jezikih. Učenci so bili kar presenečeni nad nekaterimi izrazi v drugih jezikih.

Vse izdelke smo skupaj z učenci razstavili na oglasni deski pred učilnico (fotografije so v spletni galeriji).

V sklopu praznovanja in ozaveščanja o nujnosti učenja jezikov ter spoštovanja maternega jezika so učenci 7. razreda odšli na Trubarjevo domačijo, kjer so izdelali svojo prvo knjižico. Učenci 9. razreda pa so v sklopu kulturnega dne  na Trubarjevi domačiji ‘okrepili’ svoje znanje o Primožu Trubarju, razsvetljenstvu in prvi slovenski knjigi ter razvoju slovenskega jezika.

Helena Erčulj, prof. ang

Dostopnost