V sredo, 15. 2. 2017, je pouk na naši šoli potekal drugače kot običajno, saj je našo šolo obiskala Hiška eksperimentov. Hiška eksperimentov je majhna Hiša eksperimentov, po duši popotnik, ki potuje po celi Sloveniji in za en dan eno izmed slovenskih osnovnih šol spremeni v center znanosti, ki skuša svoje obiskovalce navdušiti za učenje, raziskovanje, radovednost, postavljanje vprašanj in iskanje odgovorov.

In tokrat je obiskala naša šolo. Ob 8.00 uri se je vse skupaj začelo s slavnostnim odprtjem, ki so mu prisostvovali ravnatelj šole, gospod Ivan Grandovec, pomočnica ravnatelja gospa Sonja Lenarčič, vodja projekta, gospa Barbara Blatnik, predstavniki Hiše eksperimentov ter vsi učenci naše šole. Šolski zbor pod vodstvom profesorice Valentine Ugovšek je najprej zapel slovensko himno, nato pa še himno Hiše eksperimentov.

Sledili so eksperimenti v razredih, nato pa so se učenci od 1. do 9. razreda v skupinah podali v dve učilnici, v katerih so bili postavljeni majhni eksperimenti, kjer so učenci ob pomoči mentorjev in učiteljev znanost spoznavali na lastnih izkušnjah. Postali so mali znanstveniki in praktično spoznavali fizikalne zakonitosti narave. Tu so preverjali znanje naravoslovja, fizike, kemije, matematike …na kar več kot petdesetih različnih enostavnih, pa tudi zelo zapletenih pripomočkih. Poleg tega pa sta se v telovadnici izvedli tudi dve znanstveni dogodivščini, mehurčkologija in plinologija.

Dopoldne so se v Hiški mudili učenci naše šole, popoldne od 15.00 ure do 16.00 ure pa je bila Hiška odprta še za vse ostale vedoželjne, radovedne in raziskovalne občane.

Da smo lahko preživeli tako zanimiv in poučen dan, se zahvaljujemo generalnima pokroviteljema, Leku d.d., članu skupine Sandoz in Telekomu Slovenije d.d. ter seveda vsem lokalnim sponzorjem; Šolski sklad, Lohkar Janez s.p., Veterinarska ambulanta – Pelc Rok, Priba okna d.o.o., Frizerski salon Štefani s.p., Klima Blatnik, Žaga Pogorelc, Mas – Pugelj, David Jakopič s.p., Marjan Strnad s.p., Meglen Anton, Brezovar Beti s.p., Vincencij Erčulj s.p., Gozdarstvo Blatnik, Prepovedan sad d.o.o., MIX in Muc TRADE d.o.o, picerija Pri Petru.

Zahvaljujemo se naši učiteljici Barbari Blatnik, ki je vse skupaj organizirala in povabila Hiško eksperimentov na našo šolo.

Namen Hiške ni le šolsko učenje, temveč da se pri ogledu in izvajanju eksperimentov zabavamo. Če se pa ob tem še kaj naučimo, pa toliko bolje. Učenci so bili nad eksperimenti navdušeni in si tak način učenja želijo še kdaj ponoviti.

Slike so objavljene v galeriji.

Marija Hočevar

Dostopnost