Učenci 4. razredov OŠ Videm ter 3. in 4. razredov PŠ Kompolje so v decembru doživeli prav poseben dan dejavnosti – obiskali so Slovenski šolski muzej in si ogledali kulturne znamenitosti Ljubljane.

Slovenski šolski muzej je eden izmed najstarejših muzejev na Slovenskem, ustanovljen že leta 1898.  V muzeju najdemo stalno razstavo o šolstvu na Slovenskem skozi stoletja. Hkrati pa ponuja zanimivo doživetje, in sicer časovni stroj, ki obiskovalce odpelje v različna zgodovinska obdobja, v katerih doživijo pouk, kakršnega so imeli šolarji v preteklosti.

Učenci so si najprej ogledali muzejsko zbirko in spoznali, kako je pouk potekal nekoč. Nato pa jih je čakalo presenečenje: odpotovali so v leto 1905. Prispeli so v ljudsko šolo oz. v učilnico, opremljeno s starimi klopmi in katedrom, računalom, črno tablo, pečjo in oslovsko klopjo. Stene so krasile šolske postave oz. pravila, zemljevidi in portreti avstro-ogrskih cesarjev. Seveda so se učenci morali tudi primerno obleči; dekleta so si nadela obleke, medtem ko so si dečki nadeli telovnike. Sedli so v klopi in nestrpno pričakovali prihod gospodične učiteljice. Doživeli so učno uro računstva (današnje matematike) in izkusili tudi kakšno kazen, če so učiteljico po nesreči poklicali gospa ali pa če so pozabili vstati ob podajanju svojega odgovora. Ne glede na občasne spodrsljaje so se otroci odlično izkazali in bi jih prav zlahka zamenjali za učence nekdanje avstro-ogrske monarhije.

Dan dejavnosti so učenci zaključili s sprehodom po starem mestnem jedru Ljubljane in se v Dobrepolje vrnili polni vtisov in znanja.

 Iva Jereb

Dostopnost