Šestošolci razmišljali o Triglavu, simbolu, ki povezuje vso Slovenijo

Šestošolci so se odzvali na literarni natečaj Triglav, moj dom, ki ga je poleg likovnega natečaja razpisala OŠ dr. Mencingerja Bohinjska Bistrica v sodelovanju s Turizmom Bohinj in podpori Ministrstva za šolstvo, znanost in šport ob 240. obletnici prvega pristopa štirih srčnih mož na Triglav.

Tematika šestošolcem ni zelo blizu, saj se na Triglav še niso povzpeli. So pa jim o vzponih nanj pripovedovali starši, sorodniki, prijatelji in marsikdo je prinesel prav zanimive fotografije o tem ali katerem drugem gorniškem podvigu.

Prebrali smo nekaj umetnostnih besedil na to temo in spremljali dnevne novice iz časopisov in drugih medijev o prenovi Aljaževega stolpa ravno v tem jubilejnem letu. Posebno so se nas dotaknili zapisi Ivana Sivca v eni izmed njegovih številčnih knjig z naslovom Triglavski kralj, v kateri pripoveduje, s kakšnim zanosom se je Jakob Aljaž prvič povzpel na najvišji slovenski vrh, s kakšno gorečnostjo je delal načrte za stolp, kako je odkupil zemljišče za postavitev in kako zahtevna je bila sama postavitev tega skromnega zatočišča za sicer utrujene, a naravnost vzhičene gornike, saj so osvojili zastavljeni cilj. Nismo mogli tudi mimo pesmi Oj, Triglav, moj dom, avtorskega besedila radgonskega duhovnika Matije Zemljiča, ki jo je ob tej priložnosti v svoji gorečnosti dovški župnik Jakob Aljaž tudi uglasbil.

In spregovorili smo o samem pomenu gibanja, o hoji skozi miren gozd, pa čeprav nam ni ciljna točka ravno slovenski očak, ampak zgolj tisočak ali še nižji hribček, ki nam požene kri po žilah, nas poveže z naravo, med seboj in s samim seboj.

In učenci so imeli o čem pisati. Kako so se sami kam povzpeli in kaj so pri tem doživljali. Kako so se na Triglav povzpeli sorodniki in prijatelji. In kako so na takih poteh pomembne vrednote, kot so srčnost, vztrajnost, predanost, prijateljstvo …

Posebno sta se me dotaknila zapisa Rebeke Rotar in Sare Česen in sem ju poslala na razpis.

Razveselilo nas je obvestilo, da je ena od nagrajenk tega jubilejnega literarnega natečaja tudi Sara Česen, učenka 6. b-razreda naše šole.

                                                                                                                 Ema Sevšek

Dostopnost