»HRANA NI IN NE SME BITI ODPADEK!« (Vodilo, ki udeležence projekta spremlja na vsakem koraku, spremljati pa bi moral vsakogar.)

Zavržena hrana je zelo resen problem na globalni ravni. Predstavlja vidik onesnaženja ter neodgovornega ravnanja s hrano. Podatki kažejo, da povprečni Slovenec zavrže na letni ravni približno tretjino kupljene hrane, od tega je skoraj 40 % užitnega dela. Ta užitni del, ki ga zavržemo, lahko z odgovornejšim ravnanjem s hrano precej zmanjšamo.

Načine odgovornejšega ravnanja so šolski otroci v sklopu projekta in nagradnega natečaja Reciklirana kuharija, ob pomoči mentorjev in v sodelovanju s svojimi družinami, lansko šolsko leto aktivno iskali. Eden od dobrih načinov zmanjševanja zavržene hrane je »reciklirana kuharija«: ponovna uporaba svežega preostanka jedi različnih obrokov ali uporaba še užitnih živil – uporaba v novih, izvirnih jedeh ob sestavi in uporabi lastnih receptov. Z namenom zmanjševanja zavržene hrane so učenci projekta doma, ob pomoči staršev, iz preostankov jedi obrokov kuhali nove jedi in ob tem sestavljali ustvarjalne recepte.

Ob koncu lanskega šolskega leta so bili prijavljeni recepti reciklirane kuharije učenk bivšega 6. razreda, vključenih v eko projekt, poslani na nagradni natečaj Reciklirana kuharija.

Učenka Eva Žnidaršič je s svojim receptom reciklirane kuharije, govedina v zelenjavni omaki s krompirjevimi njoki, na nagradnem natečaju Reciklirana kuharija 2019/2020 zasedla 3. mesto! Evi in njeni družini iskrene čestitke! Ob tej priložnosti bi se najlepše in iskreno zahvalila tudi ostalim učenkam projekta, ki so k projektu prispevale svoj trud, sodelovanje, ustvarjalnost ter izvirne recepte reciklirane kuharije. Hvala vsem!

Evin ter ostali, po mnenju komisije zelo dobri recepti za manj zavržene hrane, so objavljeni v 5. številki knjižice Reciklirana kuharija, ki si jo lahko ogledate na spletni strani podpornika projekta Lidl (boljsi-svet). Toplo priporočam, da objavljene recepte tudi sami preizkusite, ko bo priložnost za to. Podrobnosti o nagradnem natečaju Reciklirana kuharija 2019/2020 ter o zmagovalnih skupinah pa si oglejte na spletni strani ekošole.

Reciklirana kuharija predstavlja inovativen način iskanja rešitev zmanjševanja zavržene hrane in učenja otrok in nas odraslih ustvarjalnosti in odgovornosti pri ponovni uporabi (recikliranju) hrane in živil. Uči nas, da otroci in odrasli postajamo odgovornejši – odgovornejši do sebe in do naše narave.

Članek zapisala: Metka Laharnar, mentorica projekta Hrana ni za tjavendan na JVIZ OŠ Dobrepolje.

Dostopnost