A1 Slovenija in zavod Varni internet že dobro leto za slovenske osnovne šole organizirata izobraževanja o varni rabi interneta. Letos so se odločili pripraviti največji spletni kviz o varni rabi interneta na svetu in se z njim vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov.

Kviz je bil namenjen učencem od 4. razreda dalje, poleg osvojitve rekorda pa je bil namen dogodka predvsem izobraževalne narave – skozi pripravo in izvedbo kviza učence opremiti s potrebnimi znanji in veščinami za varno rabo interneta.

Kviz je bil izveden 16. februarja, torej v mesecu varne rabe interneta. Ker se zavedamo, da o varni rabi interneta nikoli ne vemo dovolj, smo k sodelovanju povabili učence od 4. do 9. razreda na centralni šoli in na podružnici v Strugah. Skoraj vsi učenci so se povabilu odzvali. Na kviz smo se začeli pripravljati že v mesecu decembru s pomočjo gradiva, ki smo ga prejeli s strani organizatorjev. Pripravo so vodili razredniki vsak s svojim razredom.

Kviza se je udeležilo skoraj dvajset tisoč slovenskih osnovnošolcev iz skoraj 200 slovenskih osnovnih šol. Kviz je na daljavo vodil stand-up komik Sašo Stare. Sodelujoči so preverili svoje znanje o digitalnih sledeh, varovanju osebnih podatkov, družbenih omrežjih, spletnem nasilju, spletni empatiji in drugih izzivih, s katerimi se mladi srečujejo na spletu. Za osvojitev Guinnessovega rekorda so šteli osnovnošolci, ki so odgovorili na vsa zastavljena vprašanja. Ker je bilo takih kar 15225, je bilo to dovolj za osvojitev rekorda, ki je doslej pripadal Britancem s 7279 udeleženci.

Osvojitev rekorda je spremljal uradni sodnik Guinness World Records Richard Stenning, ki je na koncu povedal: »Čestitke A1 Slovenija in zavodu Varni internet ter vsem osnovnošolcem, ki so danes sodelovali v osvojitvi rekorda. Kot sodnik za Guinnessove rekorde sem priča marsikateremu prelomnemu dogodku, a navdušenje in energija, ki so jo v ta rekord prinesli otroci, sta bili neverjetni. Pozdravljam tudi izredno aktualno in pomembno tematiko kviza in upam, da so se učenci iz njega tudi veliko naučili.«

Rekord je torej osvojen tudi s pomočjo naših učencev. Poleg nepozabnega doživetja pa so učenci pridobili tudi dragoceno znanje, ki jim bo pomagalo pri varnejšem spletnem življenju.

Barbara Blatnik, prof. ma – fi, koordinatorica

Dostopnost