V organizaciji krajevne knjižnice Dobrepolje smo v četrtek, 2. junija 2016, z učenci 6. b-razreda obiskali varovance Zavoda sv. Terezije in jim pripravili bogato pravljično uro. Učenci so pripovedovali predvsem pravljice Hansa Christiana Andersena, učenec Maj Čmrlec pa si je izbral ljudsko pravljico Pšenica, najlepši cvet, ki govori o pomenu modrosti in izkušenj starejših ljudi, in tako še posebno poudaril veličino takih srečanj, ki obogatijo tudi mlade. Učenka Urška Novak je recitirala pesem Borisa A. Novaka z naslovom Pravljica, učenka Ajda Erčulj pa je poskrbela za uvodni in zaključni pozdrav. Knjižničarka Jasmina Mersel je predstavila vsakega učenca in varovancem predstavila jubilejno izdajo Andersenovih pravljic. Učenci so pod mentorstvom glasbene pedagoginje Valentine Ugovšek zapeli himno šole in nekaj ljudskih pesmi. Te so varovance še posebej navdušile.  Razšli smo se z željo, da se kmalu spet vidimo.

Tako smo že naslednji četrtek, 9. junija 2016, ponovili podobno srečanje s skupino učencev 6. a-razreda (Manca Novak, Eva Česen, Jan Zrnec, Matevž Blatnik, Val Strnad). Spet so mladi pravljičarji pripovedovali predvsem  Andersenove pravljice, le Eva Česen je doživeto povedala pravljico Svetlane Makarovič z naslovom Škrat Kuzma dobi nagrado.

Ob tej priložnosti je delovna terapevtka Marinka Merzel podarila krajevni knjižnici knjigo – pravljico Pavla Golie, izdano leta 1950 pri Mladinski knjigi, z bogatimi ilustracijami našega rojaka Toneta Kralja. Ta bo pomembno obogatila domoznansko zbirko knjižnice.

 

Ema Sevšek, učiteljica slovenščine

 

 

 

 

 

 

Dostopnost