Zaščita otrok v avtomobilu je eden najbolj učinkovitih ukrepov za izboljšanje varnosti. Vozniki smo dolžni poskrbeti, da otroci v avtomobilu sedijo v otroških sedežih in da so pripeti z varnostnimi pasovi, kakor tudi ostali potniki, ki morajo biti otrokom dober zgled. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa vodi in koordinira projekt Pasavček, ki poteka v Sloveniji že več let.

Tanja Tegel dipl. vzg., vodja projekta

Osnovni namen projekta Pasavček je spodbujanje pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev ter varnostnih pasov med vožnjo v avtomobilu. Vsaka vožnja z avtomobilom, tudi če je cilj oddaljen le nekaj kilometrov, je za otroka posebno doživetje. Širi mu obzorja, med vožnjo spoznava okolico, promet in sprejema navade in vzorce ravnanja voznika. Vse to so razlogi, da mora biti vsaka vožnja tudi varna vožnja.

Temeljni cilj projekta Pasavček  je, da bi bil vsak otrok v avtomobilu ustrezno zavarovan. Prvi korak je izbira ustreznega in kakovostnega varnostnega sedeža, glede na starost otroka – otrokovo težo in velikost. Ni dovolj, da sedež le kupimo in namestimo v avto. Sedež mora biti pravilno pritrjen, otrok mora biti v sedežu pravilno pripet, saj le tako zagotovimo ustrezno zaščito otroka. Dober zgled in ustrezne navade, ki se oblikujejo v otroških letih, ostanejo celo življenje.

S Pasavčkom smo tudi mi v vrtcu spoznavali pomen varne vožnje in varnega vključevanja v promet.

Projekt temelji na pozitivni spodbudi, saj smo nagrajevali otroke, ki so aktivno sodelovali v projektnem delu in so bili v osebnem avtomobilu pripeti. Otroci so navdušeno izpolnjevali naloge in likovno ustvarjali.

Starši so nam dostavili svoje avto sedeže skupine 0+, da so se otroci urili v veščini pripenjanja igrač v OVS (otroški varnostni sedež). S pomočjo hišnika smo v vrtec dobili demo sedeže. Organizirale smo tudi dežurstva za starše s strani vzgojiteljic in sicer zjutraj ob prihajanju otrok in popoldne ob odhodu, da so starši ali stari starši lahko preizkušali pripenjanje svojih otrok v OVS in si le te natančno ogledali. Z otroki smo sedeže preizkušali v dopoldanskem času.

V vrtec smo povabili policista in policistki, kateri so nam predstavili pomen privezovanja v avtomobilu, in otrok kot udeleženec v prometu kot pešec, kolesar in potnik v avtomobilu. Skupaj smo odšli na sprehod do centra Vidma, si ogledali prometne znake, spoznali pravilno prečkanje cestišča.

Pri izvedbi so nam bili v veliko pomoč starši, kateri so aktivno pristopili in sodelovali v projektu.

Ob načrtovanju in izvajanju projekta smo se učili vsi strokovni delavci, otroci in starši. Upam, da bo pripenjanje v avtomobilu postalo navada, pozitivno pridobljena rutina tako staršev kot otrok.

To nama bi bilo  v veliko veselje.

Pasavček pravi »RED JE VEDNO PAS PRIPET!«

 

Dostopnost