V petek, 18. novembra 2016, smo v Sloveniji praznovali Dan slovenske hrane. Ena izmed pomembnih aktivnosti Dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo ga izvajali v vrtcih in osnovnih šolah. V okviru le-tega smo učence osveščali o pomenu zajtrka in zdrave prehrane. Učenci in otroci so zajtrkovali črn kruh, maslo, med, jabolko in mleko, vsa živila pa so bila slovenskega porekla.

V projekt so bili vključeni vsi učenci in zaposleni na OŠ Dobrepolje, PŠ Kompolje in PŠ Struge ter vrtec. Učenci sedmih in devetih razredov OŠ Dobrepolje in PŠ Struge smo imeli polovični tehniški dan. Obiskal nas je predsednik čebelarskega društva Dobrepolje Robert Cimerman, ki je sedmemu razredu in vrtcu na Vidmu predstavil, kako poteka delo čebelarja in kako nastane med. Na podružnicah sta čebelarski poklic predstavila Jože Peček in soimenjak gospod Pugelj. Deveti razred pa je bil deležen prijetnega predavanja Jana Bizjaka, doktorja agronomije, ki nam je predstavil različne sorte jabolk in izdelke iz njih. Na koncu pa smo se lahko pogostili tudi z zelo okusnim jabolčnim štrudlom, narejenim iz starih sort boskopskega kosmača, carjeviča in jonatana. Ni manjkalo niti harmonike in naših odličnih harmonikarjev – Žiga Kastelica, Marka Krašne in Nejca Blatnika. Lep vokal pa nam je podaril Peter Sadar. Obiskala nas je čebelica Tina in z brenčanjem po šoli v čisto vsak razred prinesla veselje in presenečenje – harmonikarja s Slakovo čudovito pesmijo »Čebelar«. Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk pa nam je dodatno polepšal tudi obisk župana Janeza Pavlina.

Tina Kurent, vodja projekta

 IMG_5651

 

IMG_5609

Dostopnost