Dobrepoljski učenci na literarnem, likovnem in fotografskem natečaju z naslovom Moja domovina – Srečanja pri vodnjakih in studencih, ki ga je septembra 2014 za vse slovenske osnovnošolce in srednejšolce v Sloveniji in zunaj njenih meja razpisalo društvo Naša zemlja, dosegli izjemen uspeh

Predvsem šestošolci in nekaj osmošolcev so po uvodni motivaciji o pomenu pitne vode za vsa živa bitja nekoč, danes in za prihodnje rodove premišljeno in s srcem zavihteli pero in nastalo je več izredno zanimivih, sporočilnih, poučnih, domišljijskih, lastnih pripovedi, pripovedi o doživetijih staršev, dedkov in babic; nemalo jih je vzelo v roke fotografski aparat in s pomočjo staršev, sorodnikov ali pa kar sami v svoji bližnji okolici poiskali vodni motiv in ga ujeli v objektiv.

V ožji ozbor so bila uvrščena literarna dela ustvarjalk Ane Grandovec (6. b), Tie Buščaj (6. a) ter ustvarjalcev Anžeta Strnada (6. b) in Nejca Gvozdena (8. r.).

Ani Grandovec (6. b) pa je poleg literarnega prispevka uspelo pod mentorstvom Tamina Petelinška ustvariti tri izjemne fotografije zdaj zapuščenega vodnjaka, mimo katerega jo vsak dan vodi pot, tako imenovanega Banskega vodnjaka. Ob pogledu v njegovo notranjost ni ostala ravnodušna. Fotografija, vredna razmisleka vsakogar izmed nas. Morda pa je še čas, da ga rešimo. Da mu povrnem prvotno vlogo, ko si je iz njega zajel »zlato« vodo marsikateri utrujeni, izsušeni popotnik in domačin, ko se je zgaran vračal domov s polja.

Komisija kulturno-naravoslovnega društva Naša zemlja je vse poslane prispevke ožjega izbora naših učencev ocenila za izjemno uspešne in jih nagradila. Nagrajena besedila vseh mladih slovenskih ustvarjalcev bodo zbrana skupaj in natisnjena. Pričakujemo zanimivo branje.

Iskrene čestitke nagrajencem in zahvala vsem sodelujočim.

Ema Sevšek, mentorica literarnih prispevkov

Banski vodnjak (Ana Grandovec)

Boga ženica (1)

VODNJAK

ZGODBA O DVEH VODNJAKIH (1)

Dostopnost