Tako kot že vrsto let do sedaj smo tudi letos vključeni v projekt  VARNO S SONCEM, ki ga organizira Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Tudi letos se bomo v vrtcu vsi potrudili, da se bomo najbolje zaščitili pred UV sončnim sevanjem.

 

PRIPOROČILA ZA ZAŠČITO PRED UV SEVANJEM s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Sonce ima poleg koristnih učinkov (nastanek vitamina D, dobro počutje, svetloba, toplota) tudi škodljive učinke na zdravje ljudi. Prekomerno izpostavljanje UV žarkom lahko povzroči akutne in kronične škodljive učinke na kožo, oči, imunski sistem. UV sevanja z našimi čutili ne zaznavamo.

 Izpostavljanje soncu (sončnemu UV sevanju)  je glavni dejavnik tveganja za razvoj vseh vrst kožnega raka in povzroča prezgodnje staranje kože.

Število novih primerov raka kože v zadnjih desetletjih, tako v Sloveniji kot drugod po svetu, narašča.

S pravilnim samozaščitnim ravnanjem lahko zmanjšamo ali preprečimo pojav škodljivih učinkov UV sevanja na naše telo in ostanemo zdravi.

Skrb za dosledno in pravilno zaščito kože pred UV sončnim sevanjem naj postane del zdravega življenjskega sloga vsakega otroka in mladostnika.

 

  • Omejimo izpostavljanje soncu med 10. in 16. uro.
  • Aktivnosti na prostem opravimo pred 10. oz. po 16. uri.
  • Umaknimo se v senco ali ustvarimo senco.
  • Kadar se močnemu soncu ne moremo izogniti, si ustvarimo individualno senco.
  • Upoštevajmo pravilo sence:

»Kadar je naša senca krajša od telesa, poiščimo senco.«

  • Izberemo širokokrajni klobuk ali kapo z dolgim ščitnikom v legionarskem kroju s podaljškom za zaščito uhljev in vratu.
  • Oblečemo oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami iz gosto tkanih in lahkih tkanin. Oblačila naj bodo ohlapna, v več plasteh in živahnih ali temnejših barv.

Oči zaščitimo z očali ustrezne kakovosti (CE, UV 400) in oblike, ki onemogoča stranski prehod sončnega sevanja v oči.

 

Kemični varovalni pripravki za zaščito pred soncem (kreme, geli…) služijo le kot dodatna zaščita na predelih, ki jih ni mogoče zaščititi na naravne načine, in niso namenjeni podaljševanju izpostavljanja soncu.

Zagotavljati morajo širokospektralno zaščito (pred UVA in UVB žarki) s sončnim zaščitnim faktorjem (SZF oz. angl. SPF) 30 ali več.

Pomembna je zadostna količina nanosa (5 ml – 1 čajna žlička na vsako okončino, prednjo in zadnjo stran trupa ter glavo) in ponovno nanašanje (po kopanju, močnem potenju, brisanju oz. vsaki dve uri).

Priporočamo uporabo vode iz pipe, seveda v kolikor je le-ta ustrezne kvalitete.

V Sloveniji obisk solarija mlajšim od 18 let odsvetujemo.

Prepoved uporabe solarija v ne zdravstvene namene za mlajše od 18 let so zaradi škodljivih vplivov na zdravje v preventivne namene v zakonodaji sprejele že mnoge države v EU (npr. Avstrija, Belgija, Finska, Nemčija, Italija …) in ZDA, medtem ko je uporaba solarijev v Braziliji in Avstraliji v namene pridobivanja zagorele polti prepovedana.

Dosledno upoštevajmo načela zaščite pred UV sevanjem in bodimo vzgled!

 

Mojca Mlakar, koordinator  zdravje v vrtcu

Dostopnost